Commercial Pilot License

Dagen är äntligen här, i Onsdags flög jag upp för mitt CPL IR/ME! Upplägget var så att BENA skulle flyga upp på morgonen och jag efter lunch. STORT Grattis till BENA och EMWI som klarade sina uppflygningar!

Jag var där flera timmar innan för att se till att jag planerat tillräckligt. Man känner sig aldrig nog förberedd inför ett tillfälle som detta, men efter en snabblunch fick jag nöja mig med planeringen. Jag mötte upp kontrollanten och vi briefade om vädret och han ställde lite frågor innan vi gick ut till planet.

Vädret var mycket bättre än vad vi behövde för att starta och kunna flyga visuellt. Den första delen av flygprovet är nämligen VFR. Då ska vi kartnavigera visuellt upp bland öarna och någonstans på sträckan göra lite övningar. Vi kunde inte gå speciellt högt pga av moln men precis nordväst om Trollhättan var det fritt från moln så där tog vi högre höjd. Där gjorde vi branta svängar, stall och slow flight. Stall är när man ökar anfallsvinkeln på vingen till kritiskt läge, det vill säga att man drar spaken bakåt tills farten går ner så lågt att vingen inte kan bibehålla lyftkraft. Då får man en varning i cockpit och då skall man sänka nosläget, öka effekten, ta upp höga klafflägen och landningställ. Jag är mycket nöjd med precisionen på övningarna! Efter det körde vi trafikvarv på Trollhättan med simulerade motorbortfall, även det gick bra!

Vi landade för att ta en kort bensträckare för att sedan fortsätta IR delen. Då var alltså CPL delen klar och jag skulle nu bli testad för att flyga instrument. Vi startade för att sedan göra en GPS inflygning följt av en ILS inflygning. Vi valde att gå under molnen på vägen hem mot Säve.

När vi taxade in frågade jag hur det hade gått, jag kände på mig att det gick bra men man kan aldrig vara helt säker. ”Det var inga problem detta” sa kontrollanten. Vilken Lycka!!!

Jag blev bemött av klasskamrater med vattenhinkar, en tradition på Svensk Pilotutbildning!

Jag vill nu tacka för mig och lämnar nu över bloggandet.

Det har varit de roligaste 1.5 åren i mitt liv hittills! Jag är väldigt nöjd med mitt val av SPU som flygskola. Om du går i tankarna om att söka, vänta inte för länge!

Ha det gott!

// EGWI

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s