Jump Seat!

Hej alla läsare!

Hösten närmar sig och flygningen i DA42 har äntligen dragit igång. Första passet blev en lokal instrument flygning i Karlstad, efter att ha backseatat dit. Syftet med första passet är att bli bekant med nya flygplanstypen och börja lära sig flyga instrument – IFR. Man pratar väldigt mycket om scanning. Det vill säga att vi primärt kollar på flygplanets attityd, allt med hjälp av våra instrument. Och samtidigt snabbt skiftar blicken fram och tillbaka mellan fart, höjd och kurs.

Våra primära instrument syns på skärmarna. Den vänstra skärmen visar horisont, höjd, fart och kurs. Den högra visar det mesta som har med navigation att göra och motor/system instrument.

Det var en blåsig dag i västra Sverige, turbulensen gjorde inte saken lättare. Första passet blev ganska svårt på grund av detta, men i slutändan är jag nöjd. DA42an flyger fantastiskt bra, på många sätt är den lik DA40. Saker man märker skillnad på är högre massa och effekt, samt fler system till exempel infällbart landningsställ. Infällbart ställ ger oss lägre luftmotstånd vilket gör att vi kan flyga fortare och ta ut mindre effekt ur motorerna, vilket resulterar i lägre bränsleförbrukning.

– På plattan i Karlstad.

Nu till något roligt jag har varit med om nyligen. Jag fick möjligheten att flyga med i en Avro RJ100, med Flyg BRA. Jag fick sitta med i cockpit vilket var riktigt roligt och lärorikt som pilotstudent.

STORT Tack till besättningen på BRA som lät mig sitta med i Jump seat mellan Landvetter och Stockholm, Bromma.

img_7094

Ett tips till dig som är flygintresserad, ta varje tillfälle i akt. Försök träffa folk ute på flygklubbar och visa dig intresserad, ställ frågor. Var inte heller rädd för att fråga om du får kolla in i cockpit nästa gång du flyger någonstans. Kontakter är alltid värdefullt! Det har hjälpt mig, till exempel denna gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s