Low Altitude

IMG_1606 Hela våren har rullat på bra och det är först nu i slutspurten som det har saktat in lite. Tråkigt, men nu när vi har fått lite försommar så tror jag att det kan komma att bli ett högre tempo nu de närmaste veckorna! En del flygning har i alla fall blivit av, bl.a. en navigation upp till Strömstad som ligger vid den norska gränsen. Det blev den första av de lågnivånavigeringarna som flygs under CPL-utbildningen och det var kul att få till en lite längre tur även om det var rätt så turbulent i luften. När man flyger på en höjd av 500 fot (~150m) som man gör under en låghöjdsflygning så är man mer utsatt för mekanisk turbulens, alltså turbulens skapad när luftströmmen bryts mot hinder. Det blir också något svårare att navigera då man såklart inte ser lika långt på låg höjd.

Förutom att finslipa på sina visuella navigationskunskaper så flyger vi främst till okontrollerade fält för att öva på att angöra ett trafikvarv på just okontrollerade fält. Ett okontrollerat fält är en flygplats som inte har något torn och därför är det upp till de flygplan som befinner sig där att informera om sina intentioner med jämna mellanrum så flygningen kan koordineras sinsemellan. Det låter kanske lite knepigare än att ha trafikkontrollen som berättar för dig vad du ska göra, och visst kräver det lite mer av piloten. Men förutom att man får prata lite mer och vara mer uppmärksam så är det ingen större skillnad mot att flyga på en kontrollerad flygplats.

IMG_7679Det var på detta sätt vi flög för det mesta när vi var i USA, så det är något jag är hyfsat van vid. Där finns det väldigt många små okontrollerade flygplatser och där är de flesta asfalterade till skillnad från här i Sverige där de flesta är gräsfält. Att få tillfälle att öva mer visuell flygning känns bra nu efter alla strikta procedurer, en chans att få hålla flygtimmen på topp! Nu hoppas jag bara att vädret inte sviker och att det blir mycket flygning framöver!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s